Nach Jahr Nach Monat Nach Woche Heute Suche Zu Monat
Marc Volovici: German as a Jewish Problem - The Language Politics of Jewish Nationalism

Donnerstag, 14. Oktober 2021, 18:30 - 20:00

Wiener Wiesenthal Institut für Holocaust-Studien, 1010 Wien, Rabensteig 3, Research Lounge, 3. Stock

In the immediate postwar period the German language was commonly depicted as ‘the language of the murderers’, a tainted language that carries the memory of the Nazi period and the Holocaust. In Israel, this label was frequently employed in order to defend a boycott of the German language. This lecture will explore how the postwar idea of German as a forbidden language drew on centuries-long debates over the significant power of German in modern Jewish culture and over the dangers that it poses to Jewish life. The lecture will pay close attention to the 1961 Eichmann Trial, an event that revealed the profound and ambivalent place of German in Jewish historical memory.

Marc Volovici is a Leverhulme Early Career Fellow at Birkbeck College’s history department and the Birkbeck Institute for the Study of Antisemitism, University of London. He holds a PhD from Princeton University, and is the author of German as a Jewish Problem: The Language Politics of Jewish Nationalism (Stanford University Press, 2020). Marc served as an academic advisor and co-edited the exhibition catalogue for the award-winning exhibition Jews, Money, Myth developed in collaboration with the Jewish Museum London, which ran at the Museum in 2019.

Für eine Teilnahme vor Ort bitten wir um Anmeldung bis 13. Oktober 2021, 12:00 Uhr: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!.

Auf Grund beschränkter Teilnehmer*innenzahl live und online
Livestream: https://us02web.zoom.us/j/87611831657

Es gelten die 3-G-Regeln. Zum Schutz aller Beteiligten bitten wir Sie, während der gesamten Veranstaltung eine FFP2-Maske zu tragen. Bitte bringen Sie einen Lichtbildausweis mit.

Mit der Teilnahme an dieser Veranstaltung stimmen Sie der Veröffentlichung von Fotos, Video- und Audioaufzeichnungen zu, die im Rahmen der Veranstaltung entstehen.

SWL Volovici