Aufgrund der aktuellen Covid-19-Maßnahmen bleiben Museum, Bibliothek und Archiv bis auf Weiteres geschlossen. Wir halten Sie über aktuelle Entwicklungen auf dem Laufenden.

Nach Jahr Nach Monat Nach Woche Heute Suche Zu Monat
Steven Seegel: Teleki, Trianon, and Transnational Map Men 100 Years After

Donnerstag, 10. Juni 2021, 18:30 - 20:00

The lecture will be online: https://us02web.zoom.us/j/88043906017

The lecture focuses on the life and death of Count Pál Teleki (1879-1941), twice prime minister of Hungary, in relation to the Treaty of Trianon (1920) and its legacy after a century. Teleki developed his reputation as a professional geographer, among Europe’s prominent “map men” of his generation. Through scholarship in critical geography and cartography, I examine his gendered fantasies of North American frontier space; the origin and significance of his antisemitism and anticommunism; his subtextual grasp of post-World War I symbology and territorial revisionism; the cultural significance of the famous Carte Rouge map; his efforts at Transatlantic diplomacy; his family’s contacts with Transatlantic geographers and his eventual suicide in April 1941; and the long legacy of illiberal politics in Hungary and Europe since the Treaty of Trianon.

Steven Seegel is Professor of Russian, Central and East European, and Eurasian History at the University of Northern Colorado. He is the author of Map Men: Transnational Lives and Deaths of Geographers in the Making of East Central Europe (University of Chicago Press, 2018), Ukraine under Western Eyes (Harvard University Press, 2013), and Mapping Europe’s Borderlands: Russian Cartography in the Age of Empire (University of Chicago Press, 2012). He has been a contributor to the fourth and fifth volumes of Chicago’s international History of Cartography series, and has translated over 300 entries from Russian and Polish for the US Holocaust Memorial Museum’s Encyclopedia of Camps and Ghettos, 1933-1945, in multiple volumes, published jointly by USHMM and Indiana University Press. Professor Seegel is a former director at Harvard University of the Ukrainian Research Institute’s summer exchange program.

By attending this event, you consent to the publication of photographs, video and audio recordings made during the event.

SWL Seegel

Dezember 2021