Nach Jahr Nach Monat Nach Woche Heute Suche Zu Monat
Hana Kubátová: Peasants, Elites, and Other Locals. The Making of the Holocaust in Eastern Slovakia

Donnerstag, 6. Mai 2021, 18:30 - 20:00

Die Veranstaltung findet online statt: https://us02web.zoom.us/j/86087626944

This lecture addresses the making of the Holocaust in the poorest and ethnically most diverse Slovak region during World War II, the Šariš Zemplín County. With approximately 440,000 people living here, the region was home to Slovaks, Hungarians, Germans, Czechs, Ruthenians, and the country’s largest Jewish and Roma populations. Poor living conditions were exacerbated by high unemployment, almost zero industry, unstable weather conditions, and inadequate soil fertility, leaving the region and its people virtually dependent on assistance from the center. Placing the concepts of the periphery, belonging, and social corruption at the center of analysis, this presentation looks into individuals’ actions within social structures, exploring how both peasants and local elites negotiated hierarchies of authority and power amid growing anti-Jewish persecution.

Hana Kubátová is an Assistant Professor at the Charles University and head of its Center for the Transdisciplinary Research of Violence, Trauma and Justice. Her research interests include majority-minority relations in wartime and postwar Slovakia, identity construction, and microdynamics of (ethnic) violence. Hana Kubátová's contributions have appeared in Contemporary European History, Holocaust Studies: Journal of Culture and History, Nations and Nationalities, and other scholarly outlets. Her upcoming special issue of East European Politics and Societies, co-edited with Natalia Aleksiun, explores biographies of belonging in the Holocaust.

Mit der Teilnahme an dieser Veranstaltung stimmen Sie der Veröffentlichung von Fotos, Video- und Audioaufzeichnungen zu, die im Rahmen der Veranstaltung entstehen.

SWL Kubatova

Juli 2021